Triggerpont terápia

Triggerpontnak azokat az izmokon tapintható csomócskákat nevezzük, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége. A triggerpontok rendkívül érzékenyek, s a helyi panaszok mellett általában kisugárzó fájdalmat is okoznak, valamint az izom nem tudja ellátni funkcióját.

Mindez kihat az egész szervezet működésére, hisz a sérült izom miatt megbomlik az izomegyensúly, azaz a teljes rendszer statikája. Ha megfelelő technikával nyomást gyakorlunk a csomókra, az izom feszülése azonnal oldódik.

A triggerpontok kialakulásáért leginkább a stressz, a helytelen életmód, a rossz tartás és a mozgáshiány okolható, de előidézheti túlterhelés, trauma, szervi- és ízületi betegség, idegrendszeri probléma, az anyagcsere vagy a hormonrendszer rendellenes működése, esetleg fertőzés is.

Amennyiben az elváltozás kezeletlen marad, hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint például a   porc- és porckorong sérülések,    ízületi kopások, gerincferdülés, lumbágó, kisugárzó fájdalmak (pl. fej, arc, kar stb.), vagy akár belső szervi rendellenességek.

A megfelelő pontra gyakorolt erőteljes nyomásra az idegrendszer az izom reflexes ellazulásával válaszol. A lazulás hatására feloldódik a csomó, javul az adott terület vérellátása, eltávoznak a felhalmozódott salakanyagok.

Az izom visszanyeri eredeti hosszát, és akár már egyetlen alkalom is elegendő lehet ahhoz, hogy helyreálljon az izomegyensúly, megszűnjön, vagy jelentősen javuljon az esetleges testi aszimmetria.

A kezelés ugyan nem fájdalommentes, ezt a fájdalmat azonban általában örömmel fogadják a betegek. A megkönnyebbülés ugyanis azonnali és jelentős.

Forrás: https://feovenyessygerinckozpont.hu/szolgaltatasok/kezelesek/trigger-pont-terapia-lagyresz-mobilizacio